Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

tirsdag 7. september 2010

Diverse norskoppgaver

Jean-Jacques Rousseau er mannen bak sitatet: ”Tilbake til naturen.” Bak dette legger hans pessimisme til utviklingen av menneskeheten. Han mener at menneskets optimale tilstand var før jorden ble utdelt og det ikke var noen forskjell på folk. Rousseau mente at mennesket levde et kunstig liv som var preget av materialisme og egoisme på grunn av vitenskapens og kulturens påvirkning. Dette er et typisk eksempel på antimodernisme.

Romantikken inneholdt både fremgang og stopp eller muligens tilbakegang innenfor menneskesamfunnets utvikling. Dette baserer seg i utgangspunktet på at romantikken er en reaksjon på opplysningstiden. I denne perioden ble det satt mer fokus på følelser og den skjulte virkelighet. Det utgjorde at noen mennesker surret seg bort i denne ikke-materialistiske verden og samfunnet utviklet seg ikke synlig. Likevel oppstod andre nyttige oppfinnelser og oppdagelser under det moderne prosjektet. Den industrielle revolusjon spilte blant annet en stor rolle og resulterte til slutt i en ny samfunnsklasse: arbeiderklassen. Dette er et eksempel på modernisering av samfunnet på 1700- og 1800-tallet.

”Dovenskab i Regnveir” er en tekst skrevet av Henrik Wergeland. Her forteller han om et møte med den nye samfunnsklassen der han møter en steinbryter. Han blir svært overrasket over skitne og fillete klærne er og hvor tannløse og ustelte tilværelsen deres er. Med dette i bakhodet undrer han seg derfor om hvordan de kan ha et så godt humør. Hensikten ved Wergelands tekst er å skildre arbeiderklassens kår og liv. Ved å se på vinklingen hans er det lett å se at han klart kritiserer samfunnets nye klasse.

Ingen kommentarer: