tirsdag 15. mars 2011

Meir enn regn

”Meir enn regn” skrevet av Frode Grytten og er en novellesamling fra 1995. Gjennomgående foregår handlingen på et mindre sted i et vestnorsk fjordlandskap, som også er forfatterens hjemsted. I utgangspunktet er det tredje persons synsvinkel i novellene, men det er et par unntak.


Eg blir her, eg drar ikkje, som er den første novellen, forteller om forholdet mellom far og sønn og hvordan dette endrer seg når faren dør. Etter begravelsen kler sønnen seg i farens klær og oppnår på denne måten kontakt med den avdøde.


Hundre prosent normal omhandler en gutt som sliter med kjærligheten som etter en dag på byen har ødelagt deler av fremtiden sin.


Kommunister bringer handlingen til Gryttens hjemsted og det fortelles om et nabolag der de sosiale klassene drøftes på en artig måte.


Sjuk av lykke er en avvikende novelle på den måten at den skiller seg i formen. Grunnen til det er at novellens perspektiv er fra hodet til hovedpersonen i tillegg til at ”og” er byttet ut med &-tegn. Likevel er temaet kjent for mange, da novellen handler om frykt for brudd med kjæresten.


Alt er betre om hausten forteller om hvordan kjærlighetsforholdet mellom et ektepar forsterkes når begge får vite at de har kreft.


Snø og sjokolade er også en humoristisk tekst som skildrer folket i Odda. Fortelleren konkluderer med at folket i bygda for øyeblikket er like nedsnødd som byen er.


921 Brekke, A tar også for seg kjærlighet, men denne gangen skildres et ikke-eksisterende forhold.


I Hundar samlar seg blir det fortalt om et overfall og et ran fra ranerens synsvinkel. I tillegg får vi høre den samme historien med et negativt utfall for ranerens del.


I den siste novellen, inn frå regnet, fortelles det en historie som angår den ene av tilhørerne i større grad enn han ønsker.


Alle novellene tar opp allmenne temaer slik at det er lett å kjenne seg igjen i dem. Dette gjør muligens at man får en slags åpenbaring når man leser samlingen.

Ingen kommentarer: