onsdag 13. oktober 2010

Modernisme og nyromantikk

Som navnet på perioden sier, er måten å uttrykke seg på annerledes enn den tradisjonelle og man begynte å prøve seg frem. Denne måten å uttrykke seg på er ofte negativ når fremtid omtales. Dette kommer spesielt frem i litteraturen hvor vi har to hovedretninger; ekspresjonisme og surrealisme. Innen ekspresjonismen ser vi en verden som ser ut som forfatterne opplever den, mens i surrealismen blir drømmer og den ubevisste verden beskrevet.

1. Hva er bakgrunnen for at forfattere og kunstnere bryter med tradisjonell form rundt 1890?

Rundt 1890 bryter kunstnere og forfattere med tradisjonell form fordi de følte seg fremmed i verden. Derfor opplevde de verden som kald og kaotisk. På bakgrunn av dette uttykket de seg ved skepsis, angst og pessimisme ovenfor utviklingen i samfunnet.

2. Gi en kort presentasjon av Knut Hamsun.


Knut Hamsun en av de mest fremtredende og viktigste personene innen litteratur på 1900-tallet. Mange anser ham faktisk som grunnleggeren av den moderne romanen. I løpet av sin karriere på 70 år skrev han romaner, diktsamlinger, noveller, skuespill, reiseskildringer, essayer og debattartikler. Blant hans mest kjente verk er ”Sult”(1890) og ”Markens grøde” (1917) som han i 1920 ble belønnet med nobels litteraturpris for.

3. Hva er bakgrunnen for betegnelsen nyromantiker på Hamsun?

Hamsuns fokus på sine egne følelser og det indre mennesket fanget i det moderne samfunnet. I tillegg bruker han førsteperson i sine psykologiske romaner. Disse er også fulle av følelser og sinnsstemninger som passer godt inn i nyromantikken. Kjærlighet og natur blir også skildret på en naturlig og vakker måte. Verker som gjør Hamsun til en av nyromantikkens store forfattere er ”Pan” og ”Victoria.” Her ser vi skildring av nordlandsk natur og kjærlighet. Til slutt har vi hans mesterverk ”Sult” som inneholder svært mye følelser og sinnsstemninger.


4. Presenter romanen "Sult."

Handlingen i ”Sult” uspilles i Kristiania, der en ung mann forsøker å livnære seg som forfatter. Romanen er skrevet i jeg-form slik at vi får høre mannens inntrykk og følelser. Han er fattig og lever derfor på sultegrensen. Likevel prøver han å holde verdigheten oppe og gir derfor ”penger til melk” til tiggere. Handlingen utspiller seg videre ved at mannen forelsker seg og alle følelsene det medbringer ettersom han forteller at: ”min nervøse hjærne skjøt følehorn.” Hver eneste gang noe holder på å gå helt galt er det noe som redder ham for en kort periode. Hovedsakelig handler boken om personens oppfatninger, refleksjoner, stemningsliv, fantasier og uforutsette utfall.

5. Pek på modernistiske trekk ved romanen "Sult"

Hovedsakelig kan romanen knyttes opp mot modernismen ved at den viser fremmedfølelse og angst. I tillegg kan boken regnes som dyster ettersom den peker på aspektene nærmest mellom liv og død. Siden modernismen har svært mye fokus på forbedring vises dette ved at personen gang på gang redder seg.

Ingen kommentarer: